Cofnij

Muffiny z jabłkami i solonym karmelem

Składniki
  

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo

  • 1 słoiczek solonego karmelu
  • garść solonych prażonych orzeszków ziemnych

Instrukcje
 

  • W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijać mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Pokrojone jabłka wymieszać z brązowym cukrem
  • Przygotować 12 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścić płaską łyżkę jabłek. Zalać ciastem.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone polać karmelem i udekorować orzeszkami