Cofnij

Dorsz z sałatką z ciecierzycy

Składniki
  

Na sałatkę

  • 1 puszka ciecierzycy 400 ml odsączona z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • wędzona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 – 2 łyżki oliwy extra
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty tagine może być w zastępstwie pesto z pomidorów

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza ze skórką po ok 150 g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Instrukcje
 

Na sałatkę

  • Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
  • Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia

Na dorsza

  • Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.