6dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
1ząbek czosnku
1pęczek natki pietruszki drobno posiekany
8pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
1– 2 łyżki oliwy extra
½łyżeczki miodu lub syropu klonowego
1łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
1łyżka pasty taginemoże być w zastępstwie pesto z pomidorów
Na dorsza
2filety z dorsza ze skórkąpo ok 150 g
sól i pieprz
2łyżki oliwy
1łyżka masła
Instrukcje
Na sałatkę
Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia
Na dorsza
Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.