150gugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
2główki kapusty włoskiej
1jajko
2łyżki masła lub oleju
sól i czarny pieprz
Na sos dyniowy
300mlbulionu
150mlmleka kokosowego
300mldyniowego puree
1cebula pokrojona w kostkę
2łyżki koncentratu pomidorowego
2łyżki oliwy z oliwek
1/2posiekanej papryczki chili
1/2łyżeczki przyprawy curry
Instrukcje
Na gołąbki
Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę . Smażyć ok. 3 minut
W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą boczkiem i jakiem. Dodać dynię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
Następnie wylać bulion i zalać gołąbki sosem dyniowym i dusić razem przez kolejne 30 min.
Na sos dyniowy
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Do cebuli dodać dyniowe puree i koncentrat pomidorowy. Chwile razem przesmażyć. Dodać bulion i mleko kokosowe. To wszystko zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Słowo kluczowe dania mięsne, dania obiadowe, Królikowe hity