600ggruszekmiękkich, dojrzałych, pokrojonych w kostkę
4agrestowe galaretkikażda na 500 ml wody
4,5szklanki wrzącej wody
Krem śmietankowo - cytrynowy:
500mlśmietany kremówki 36%schłodzonej
250gserka mascarponeschłodzonego
3łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z niedużej cytryny
Dodatkowo
duże opakowanie pokruszonych bezów
Instructions
Na kakaowy biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Połączyć mąkę i kakao. Przesiać
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nie przerywając ubijania.
Do masy jajecznej dodać mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Nie używać miksera.
Blachę o wymiarach 23 cm/32 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Ściąć nierówny wierzch.
Galaretka z gruszkami
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić, wymieszać z gruszkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę kakaowy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem smietankowo cytrynowy
Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać sok, jeszcze przez chwilę ubijać.
Krem przygotować zaraz przed wyłożeniem na ciasto.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokruszone bezy.
Keyword ciasta z kremem, ciasta z owocami, gruszki, królik na słodko