Cofnij

Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 2

Składniki
  

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka rozbite
  • 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 4 plastry sera mozarella
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej

Na sos pieczarkowy

  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

Na roladki

  • Cebulkę zeszklić na patelni. Do gotowej cebuli wrzucić pieczarki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusic do odparowania nadmiaru płynu.
  • Na rozbitej piersi ułożyć plastry sera i pieczarkowe nadzienie. Zwinąć w roladkę. Roladki zawinąć w szynkę parmeńską.
  • Roladki ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez około 40 min.

Na sos pieczarkowy

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.