200gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
1cebula pokrojona w kostkę
1-2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3łyżki śmietany 18 %
olej do smażenia
sól
pieprz
Instrukcje
Na roladki
Cebulkę zeszklić na patelni. Do gotowej cebuli wrzucić pieczarki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusic do odparowania nadmiaru płynu.
Na rozbitej piersi ułożyć plastry sera i pieczarkowe nadzienie. Zwinąć w roladkę. Roladki zawinąć w szynkę parmeńską.
Roladki ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez około 40 min.
Na sos pieczarkowy
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.