Cofnij

Kaszotto z jarmużem i pieczarkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 szkl prażonej kaszy gryczanej
  • 1/2 pora pokrojonego w plasterki
  • 1 marchew pokrojona pokrojona w kostkę
  • 100 g fasoli szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • garść jarmużu
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 puszka tuńczyka ser parmezan opcjonalnie
  • 1 1/2 szkl bulionu
  • 1/3 szkl białego wina
  • garść ugotowanych kasztanów niekoniecznie
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz ( olej i masło ) Na gorący tłuszcz wsypać kaszę gryczaną i kilka przesmażyć przez około 3 minuty. Do kaszy dodać przyprawy. Przemieszać. Następnie dodać marchew i pora. Podsmażyć z kaszą. Dodać czosnek. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać pieczarki i smażyć chwilę razem. Wrzucić fasolkę i wlać część bulionu. Gotować aż kasza wchłonie cały bulion i wlać następna porcję bulionu. Następnie wrzucić jarmuż. Gotować kaszę z warzywami do momentu wyczerpania całego bulionu. Pod koniec dodać kasztany ( nie musicie, jeśli nie macie ). Kaszotto podawać ze startym parmezanem i jak ktoś lubi z tuńczykiem. Można jeść według uznania. Jeśli nie pijecie alkoholu możecie pominąć wino.
Słowo kluczowe grzyby, kaszotto, Królik dba o linię, pieczarki