Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Pod koniec wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Zarobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobic kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym aż podwoi objętość (zajmie to około 1,5 godziny).
Na nadzienie serowe
Twaróg włożyć do miski, dodać budyn, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
Następnie podzielić wyrośniete ciasto na pół, rozwałkować oba kawałki i wyciąć kólka. W środku zrobić zagłebienie i umieścic nadzienie serowe
Bułeczki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC i przez około 13 minut
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, drożdżówki, królik na słodko