Cofnij

Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na groszkowe puree

  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 średniej wielkości ziemniaki obrane
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki do sosów
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Na polędwicę wieprzową

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Instrukcje
 

Groszkowe puree

  • Obrane ziemniaki pokroic na 4 części. Ugotować w osolonej wodzie. 5 minut przed koncem gotowania wrzucić zielony groszek. Gotowac razem do miękkości. Odcedzić. Umieścić w blenderze, dodać masło i śmietankę. Warzywa odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę.

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą. Mięso posypać solą morską, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem.
  • Na rozgrzanej patelni ułożyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, zajmie to ok 8 minut. Mięso przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut.
  • Wyjąć mięso, przełożyć na talerz, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić. Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać z groszkowym puree
Słowo kluczowe Królikowe hity, polędwica wieprzowa, szynka parmeńska