2łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego kolorowego pieprzu
2łyżeczki oliwy extra vergine
100gszynki parmeńskiej
1łyżka oliwy lub oleju
Instrukcje
Groszkowe puree
Obrane ziemniaki pokroic na 4 części. Ugotować w osolonej wodzie. 5 minut przed koncem gotowania wrzucić zielony groszek. Gotowac razem do miękkości. Odcedzić. Umieścić w blenderze, dodać masło i śmietankę. Warzywa odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę.
Na polędwicę wieprzową
Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą. Mięso posypać solą morską, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem.
Na rozgrzanej patelni ułożyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, zajmie to ok 8 minut. Mięso przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut.
Wyjąć mięso, przełożyć na talerz, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić. Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać z groszkowym puree
Słowo kluczowe Królikowe hity, polędwica wieprzowa, szynka parmeńska