Cofnij

Potrawka grzybowa

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • grzyby świeże 250 g
  • grzyby suszone 50 g
  • śmietana 100 ml
  • bulion 100 ml
  • mleko 250 ml
  • masło 2 łyżki
  • cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • kilka małych ziemniaków ugotowanych i przekrojonych na pół
  • groszek 100 g
  • ugotowana sozewica 100 g

Instrukcje
 

  • Grzyby suszone zalać mlekiem, odstawić na 1 godzinę. Grzyby świeże pokroić. Cebule zeszklić na maśle. Dodać świeże i suszone grzyby i dusić około 40 min. Odparowaną wodę uzupełniać bulionem. Pod koniec duszenia dodać zielony groszek, soczewicę i ziemniaki. Dusić kilka minut i wlać śmietanę. Gotować jeszcze przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać według uznania. U mnie pierś gotowana w bulionie.
Słowo kluczowe grzyby, pieczarki