125gmocno schłodzonego masłapokrojonego w małe kawałki
90gcukru
szczypta soli
1jajko
skórka otarta z małej cytryny
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladowy mus
300gbiałej czekolady
300gśmietanki kremówki 30%
2łyżki serka mascarpone
Dodatkowo
świeże maliny
Instrukcje
Na ciasto
Cukier, mąkę i sól posiekać z masłem, aż powstaną grudki (można malakserem). Dodać jajko, skórkę cytryny oraz ekstrakt z wanilii i wyrobić jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć pasujące do foremek okręgi. Umieścić ciasto w foremkach dobrze dociskając brzegi, spód ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Jeśli pieczecie ciasto w foremkach do mini tart to dobrze ciasto podpiec na ślepo. W tym celu należy ułożyć na cieście zmięty papier do pieczenia i obciążyć go kulkami ceramicznymi (można grochem lub fasolą). Piec w taki sposób 10 minut, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.
Po upieczeniu tarteletki wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce
Czekoladowy mus
Czekoladę umieścic w rondelku ze śmietanką. Podgrzewac na wolnym ogniu do połaczenia składników. Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone
Tarty wypełnić jeszcze ciepłym musem czekoladowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować malinami