Cofnij

Czekoladowe ciasto z malinami i malinowym curdem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na malinowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gr drobnego cukru
  • 200 gr miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gr mrożonych malin mogą być świeże

Na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
  • 250 g masła
  • 500 g świeżych malin

Instrukcje
 

Na malinowy curd

  • Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu

Na ciasto

  • Masło rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. Wystudzić
  • Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek. Ma koniec delikatnie wmieszać maliny
  • Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
  • W wystudzonym cieście długim patyczkiem zrobic otwory. Na wierzchu rozsmarować malinowy krem tak żeby wpłynął do środka otworów
Słowo kluczowe kremy, królik na słodko, maliny, wegetariańskie