200grbrązowych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
150gugotowanego na półtwardo ryżu
16kiszonych liści kapusty
1jajko
2łyżki masła lub oleju
300mlsłodkiej śmietanki do sosów
sok z kiszonych liści kapusty
sól i czarny pieprz
Instrukcje
Na maśle usmażyć drobno poszatkowaną cebule i pieczarki.
W misce wymieszać mięso z cebulą i pieczarkami, ryżem i jajkiem. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie żelwinego garnka umieścić ułożyc gołąbki.
W misce wymieszać sok z kiszonej kapusty i smietankę. Dobrze wymieszac i zalać gołąbki. Dusić ok 60 min. Po ugotowaniu wyjąć gołąbki sos śmietanowy zblendowac W sosie umieścic gołąbki. Podgrzać i podawac.
Słowo kluczowe dania obiadowe, danie mięsne, kapusta, Królikowe hity