Cofnij

Serek z jogurtu greckiego karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj Breakfast
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • Na karmelizowana cebulę
  • 200 g czerwonej cebuli 2 duże
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru

Na serek

  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • karmelizowana cebula
  • sitko lub durszlak
  • miska
  • gaza lub tetrowa ściereczka

Instrukcje
 

Na karmelizowaną cebulę

  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć na patelnię, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 10 min

Na serek

  • W misce umieścic jogurt, sól i pieprz.Dodac cebulę. Dobrze wymieszać. W razie konieczności doprawic do smaku.
  • Sitko ustawione na misce wyłóżyć ściereczką ,wylać jogurt na sitko. Zwinąć mocno ściereczkę i odstawic na minimum 12 godzin, pozwalając by wyciekł cały płyn.
  • Po około 10 ,12 godzinach mozna otrzymac serek na kanapkę
Słowo kluczowe biały ser, Królikowe hity, twaróg, wegetariańskie