Go Back

Pierożki krucho drożdżowe z prażonymi jabłkami

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
1 hr
Total Time 2 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 52

Ingredients
  

Na prażone jabłka (najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby jabłka wystygły)

  • 2 kg jabłek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżeczki masła

Na ciasto krucho drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g masła pokrojonego w plasterki
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 15 g suchych drożdży

Instructions
 

Na prażone jabłka

  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Na to wsypać cukier i dodac soku z cytryny. Dusić na średnim ogniuaż jabłka się rozpadną. Pod koniec dodać masło i dokładnie wymieszać. Dusić do momentu aż nadmiar soku wyparuje.

Na ciasto krucho drożdżowe

  • Wszystkie składniki umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Wycinać krążki. Na każdym nakładać porcję prażonych jabłek, zlepić brzegi i formować pierogi. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jabłek. Ulepione pierogi ułożyć na blaszce najlepiej wyłożonej pergaminem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 min. Podawać według uznania. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Keyword efekt wow, jabłka, królik na słodko, Królikowe hity, rogaliki