3pęczki młodej botwinkiliscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki (
3młode marchewki pokrojone w plastry
2pietruszki pokrojone w plasterki
4młode ziemniaki - 350 g pokrojone w kostkę
1litr bulionu warzywnego
mały pęczek koperku
2łyżki masła klarowanego
3łyżki soku z cytryny
przyprawy: pół łyżeczki solipłaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
kwaśna śmietana
Instrukcje
W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Na koniec dodać poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany
Słowo kluczowe Królik dba o linię, Królikowe hity, szybki obiad