Cofnij

Botwinka.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 3 pęczki młodej botwinki liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki (
  • 3 młode marchewki pokrojone w plastry
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 4 młode ziemniaki - 350 g pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • kwaśna śmietana

Instrukcje
 

  • W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
  • Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Na koniec dodać poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany
Słowo kluczowe Królik dba o linię, Królikowe hity, szybki obiad