500gudźca kurczaka300 g samego mięsa bez skóry i kości
Na marynatę
2łyżki oleju sezamowego
2ząbki czosnku
2łyżki sosu sojowego
2łyżki słodkiego sosu chilli
1łyżka octu ryżowego
3łyżki ketchupu
2łyżki miodu
1łyżka cukru
Kuskus
250g- kuskusu
1/2pora pokrojonego w talarki
pęczek szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
100gfasoli szparagowej
100gzielonego groszku
3garście szpianku
1łyżeczka ziół prowansalskich
3łyzki oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
Instrukcje
Na kurczaka
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić mięso w marynacie i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.
Na kuskus
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Na rozgrzanej patelni umieścić oliwe z , dodac pora i czosnek i smazyc do miekkości. Pod koniec dodać szpinak. Międzyczasie ugotowac zielone warzywa, odcedzic. Kuskus wymieszać z warzywami, doprawic do smaku przyprawami. Podawać z kurczakiem