W garnku na oliwie i maśle poddusić cebulę. Do cebuli dodać pora i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić marchewkę oraz pietruszkę i wymieszać. Wrzucić ziemniaki i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać zieloną fasolkę.
Zasmażka
Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać przez ok 3 min do zbrązowienia nie przerywajać mieszania. Wlac do gorącej zupy, wymieszac i zagotować
Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek
Słowo kluczowe danie wegetariańskie, fasola, Królik dba o linię, zupy