Cofnij

Zupa z fasoli szparagowej

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • Na zupę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 pora pokrojona w talarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
  • 3 ziemniaki pokrojone w ksotkę
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Na zasmażkę
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

Instrukcje
 

  • W garnku na oliwie i maśle poddusić cebulę. Do cebuli dodać pora i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić marchewkę oraz pietruszkę i wymieszać. Wrzucić ziemniaki i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać zieloną fasolkę.
  • Zasmażka
  • Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać przez ok 3 min do zbrązowienia nie przerywajać mieszania. Wlac do gorącej zupy, wymieszac i zagotować
  • Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek
Słowo kluczowe danie wegetariańskie, fasola, Królik dba o linię, zupy