Cofnij

Sałatka z pikantnym kurczakiem i serem camembert

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course, Salad
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na kurczaka

  • 500 g udźca kurczaka 300 g samego mięsa bez skóry i kości

Na marynatę

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

Na sałatkę

  • kurczak
  • 1 opakowanie 100 g mixu sałat (u mnie rukola, szpinak, botwinka)
  • 1 krążek 120 g sera camembert
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • sól pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól pieprz do smaku

Instrukcje
 

Na kurczaka

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić mięso w marynacie i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Na sałatkę

  • Sałatę rozłożyć na półmisku i poukładać na niej przygotowane kawałki kurczaka.
  • Suchą patelnię wstawić na gaz, lekko podgrzać. Ser pokroić na mniejsze trójkąty i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie przełożyć na półmisek z sałatą i kurczakiem.
  • Oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny przelać do małego słoiczka. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać suszoną żurawiną.
Słowo kluczowe Królik dba o linię, kurczak