200gkaszy gryczanej prażonej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu
1srednia cebula pokrojona w kostkę
3garści suszonych grzybównamoczonych dzien wcześniej
250gbrązowych pieczarek kasztanowych pokrojonych w kostkę
sól
pieprz
3ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
1jajko
w razie konieczności jeśli masa będzie zbyt sypka dodac płatków owsianych
dodatkowo
olej opcjonalnie
jajko roztrzepane do maczania kotletów
bułka tarta lub mąka do obtaczania
Instrukcje
Kotlety z kaszy gryczanej
Na patelni z rogrzanym tłuszczem umieścić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i suszone grzyby. Doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić do miękkości. Dodać do wystudzonej kaszy gryczanej. Dodac jajko i dokładnie wymieszać. Masę wstawic do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie fz masy formowac koyleciki z kaszy. Obtaczać w jajku i bułce lub mące i smażyc na rozgrzanym oleju.
Podawać według uznania. Ja podałam z puree z batatów oraz pasty z buraka.
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, kasza, Królik dba o linię, Królikowe hity, wegetariańskie