1/2szkl cukruopcjonalnie w zależności jak kwaśne są śliwki
12listków żelatyny
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na sernik na zimno
Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać na ciasteczkowy spód i wstawic do lodówki, do stężenia
Na śliwkową żelkę
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem pozostałym w formie w mikserze kielichowym do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodac rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawic do lekkiego stężenia. Sliwkową żelkę wylać na sernik na zimno i wstawic do lodówki do całkowitego stężenia
Słowo kluczowe królik na słodko, sernik, sernik na zimno