Cofnij

Gofry

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3 2%
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła roztopionego i przestudzonego

Instrukcje
 

  • W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  • Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
  • U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
  • Moja gofrownica ma moc 1300 W
Słowo kluczowe gofry, królik na słodko