500gświeżychdojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
1mała cebula pokrojona w kostkę
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4łyżki oliwy
po szczypcie solipieprzu oraz cukru
1łyżeczka ziół prowansalskich
1łyżeczka słodkiej papryki
4łyżki kwaśnej śmietany
Instrukcje
Warzywa z kaszą bulgur
W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić na gorący tłuszcz cebulę i czosnek. Smazyc kilka minut. Dodac kaszę i zalac bulionem. Doprawic do smaku przyprawami. Gotowac do momentu aż kasza wchłonie bulion. Dodać zieloną soczewicę. Dusić do miękkości.Nastepnie dodać pomidory i szpinak. Dusic razem jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać pokruszoną fetą.
Na kalarepy
Przygotowanym farszem nadziać kalarepy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć pieprzem
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym
Na sos pomidorowy
Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
Przed podaniem gołąbki wyjąć z bulionu, zalać sosem i dusić razem przez 30 min