Cofnij

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki
  

Na ciasto

  • 190 g masła
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 190 g kwaśnej śmietany 12%
  • 500 g śliwek odpestkowanych

Na lukier

  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia – przesiać
  • W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując za każdym razem do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z kwaśną śmietaną,. Całość krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
  • Formę o wymiarach 29 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki
  • Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.

Na lukier

  • Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru.