1łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
oliwa
Na paste z bakłażana
3średnie bakłażany
1średnia cebula pokrojona w kostkę
1słoik suszonych pomidorów w olejusame pomidory
2-3ząbki czosnku
2-3łyżki pasty miso
1łyżeczka pasty tagine
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
2kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
kilka pieczarek pokrojonych w plastry
3ogórki małosolne lub kiszone
Instrukcje
Na ciasto do pizzerinek
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na paste z bakłażana
Bakłażany przekroic na pół, nakłuć widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić i umsieścic w blenderze
Cebule podsmazyc na złoto na patelni. Dorzucic do malaksera z resztą skladników i zmiksowac do preferowanej przez siebie konsystencji
Na pizzerinki
Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować pastą z bakłażana Dodać ser i pieczarki. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry ogórka
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki