Cofnij

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Składniki
  

Na marchewkową polewę/ curd

    Najlepiej zrobic dzień wcześniej

    • 200 gr masła
    • 400 gr drobnego cukru
    • 10 żółtek
    • 2 szklanki marchewkowego soku
    • 1 łyżeczka startego imbiru

    Na ciasto

    • 4 - jajka
    • 1 szklanka - cukru
    • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki - sody
    • 1 szklanka - oleju z pestek winogron
    • szklanki - mąki
    • 1 łyżeczka - przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka - cynamonu
    • ½ łyżeczki - soli
    • szklanki - startej marchewki

    Dodatkowo

    • garść pokruszonych pistacji

    Instrukcje
     

    Na marchewkową polewę

    • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą. Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać masło i sok z marchwii oraz imbir. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
    • Ciepłym polać górę ciasta, resztę przelać do słoiczka. Wierzch ciasta posypać pistacjami

    Na ciasto

    • Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
    • Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C