Cofnij

Bakłażan z kaszą bulgur

Składniki
  

  • 2 bakłażany
  • 3/4 szkl kaszy bulgur
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • 1 papryka pomarańczowa pokrojona w paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 2 łyzki masła klarowanego
  • 200 gramów zielonej soczewicy
  • 200 gramów szpinaku
  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 50 gramów sera feta
  • 1 garść świeżej naci pietruszki
  • 1/2 litra bulionu warzywnmego

Do smaku

  • papryka słodka
  • kmin rzymski
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić na gorący tłuszcz cebulę i czosnek. Smazyc kilka minut. Dodac kaszę i zalac bulionem. Doprawic do smaku przyprawami. Gotowac do momentu aż kasza wchłonie bulion. Dodać zieloną soczewicę. Dusić do miękkości.Nastepnie dodać pomidory i szpinak. Dusic razem jeszcze kilka minut

Na bakłażana

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 - 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.
  • Farsz warzywny nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawionego solą i posmarowanego oliwą extra vergine.
  • Piec przez ok. 15 - 20 minut w 180 stopniach C.