Cofnij

Kasza gryczana ze śliwkowym kurczakiem

Składniki
  

Na kurczaka

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Na kaszę

  • 200 g ugotowanej prażonej kaszy gryczanej
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
  • garść ugotowanego groszku cukrowego
  • 1/2 kubka zielonego groszku
  • garśc rożyczek brokuła
  • 2 łyzki masła
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

Na kurczaka

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą

Na kaszę

  • Na rozgrzanym maśle zeszklić pora, nastepnie dodać pozostałe warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 10 min. Dodac kaszę, wymieszać i chwile razem podgrzewać.