400gświeżychdojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
1mała cebula pokrojona w kostkę
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa
po szczypcie solipieprzu oraz cukru
1łyżeczka ziół prowansalskich
brązowy cukier opcjonalnie
Na przegrzebki
10szt przegrzebków
klarowane masło
sól do smaku
Instrukcje
Na sos pomidorowy
Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Dodać brązowego cukru do smaku, żeby przełamać kwaskowośc pomidorów. Na koniec zblendować na gładką masę
Na przegrzebki
Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z sosem pomidorowym
Ja podałam dodatkowo kuskusz pomidorami, ale mozna również zjeśc z grzankami z masłem