Cofnij

Sernikonlondie z żurawiną.

Składniki
  

Masa serowa:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 60 g cukru
  • 3 łyzki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na ciasto

  • 225 g białej czekolady posiekanej
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 75 g białej czekolady posiekanej

Dodatkowo

  • 400 g świeżej żurawiny może byc mrożona

Instrukcje
 

Masa serowa

  • Składniki na masę serową umieścić w naczyniu i dokładnie rozetrzeć grzbietem dużej łyżki, do połączenia i gładkości. Odstawić.

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło rozpuścić w małym rondelku, zdjąć z palnika. Dorzucić posiekaną białą czekoladę (225 g), odstawić na 2 minuty. Następnie dobrze wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
  • Do sosu dodać jajka, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Pod koniec dodać migdały i posiekaną białą czekoaldę. Wymieszać.
  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 23 x 33 cm, równo rozprowadzić szpatułką. Na wierzch wyłożyć w dużych kleksach masę serową i lekko, wymieszać łyżką z ciastem blondie. Równomiernie na wierzch wyłożyć żurawinę. Posypać owoce drobnym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu) około 45 min . Sprawdzić patyczkiem – ciasto jest gotowe kiedy patyczek jest wilgotny, ale nie ma na nim śladów surowego ciasta; sprawdzamy blondie, nie masę serową. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.