1większy kalafior pokrojony na plastry wielkości ok 2cm
2łyżki oleju rzepakowego
1łyżeczka papryki ostrej
1łyżeczka papryki wędzonej
1łyżeczka kminu rzymskiego
1łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
Na przegrzebki
10szt przegrzebków
klarowane masło
sól do smaku
Instrukcje
Na kalafiora
W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Kalafiorowe steki połozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej olejem za pomocą pędzla. Wierzch kalafiora posypac mieszanką przypraw. Czynnośc powtórzyć z drugą strona kalafiora
Kalafiora umiescic w piekarniku nagrzanym do 190 st C i piec przez około 40 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.
Na przegrzebki
Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac ze stekiem kalafiorowym