Cofnij

Fasolka w sosie pomidorowym z chorizo

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
12 godziny
Łączny czas 13 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 8

Składniki
  

Dzień wcześniej

  • Suchą fasolę wsypać do garnka zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki i odstawić na noc do namoczenia.)
  • Fasola
  • 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś”
  • 250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostke
  • 250 g kiełbasy chorizo pokrojonego w plastry
  • 1 duża cebula pokrojona wkostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 4 łyżki pasty tagine

Instrukcje
 

  • Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
  • Boczek włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką
  • Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć chorizo, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
  • Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
  • Dodać krojone pomidory z puszki, suszone pomidory i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 45 minut.
Słowo kluczowe fasola, kiełbasa chorizo