Cofnij

Gofry

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
30 minuty
Porcje 10

Składniki
  

  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 2 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej np. poznańskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła roztopionego i lekko przestudzonego

Instrukcje
 

  • W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.
  • Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, by piana nie opadła.
  • Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor.