Cofnij

Jabłkowy krem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • kg jabłek obranych bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 400 g cukru
  • 8 tabliczek białej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Instrukcje
 

  • Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
  • Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Słowo kluczowe ciasta, kremy, królik na słodko