Cofnij

Pierogi ruskie na dwa sposoby

Składniki
  

Na ciasto

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Na farsz

  • 500 g twarogu półtłustego przeciśniętego przez praskę
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i gorących przeciśnietych przez praskę
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
  • opcjonalnie: 1 średnia cebula pokrojona w kostkę

Na sos buraczkowy

  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • ok 100 g ugotowanego buraka
  • 300 ml soku z buraka
  • sól pieprz
  • 2 łyżeczki chrzanu ostrego

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Masło rozpuścić we wrzątku.
  • Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka
  • Na krążkach układać porcje farszu i zlepiać pierogi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia ( w osolonej wodzie z łyżką oleju ).
  • Podawać z ulubionymi dodatkami

Na farsz

  • Ugotowane i gorące ziemniaki roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
  • Przeciśniety przez praskę twaróg wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.

Na sos buraczkowy

  • Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę.