2½kgjabłek obranychbez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
400gcukru
8tabliczek białej czekolady
2łyżeczki pasty waniliowej
Na jabłka
1,5kgjabłeknajlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1/3szklanki wody
1/3szklanki cukrulub więcej, w zależności od odmiany jabłek
2– 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
1łyżka masła
Na ciasto
9jaj żółtka i białka osobno
270gmąki tortowej
270gdrobnego cukru
2łyżeczki kakao
Dodatkowo
1/2szkl soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu
Instrukcje
Na jabłkowy krem
Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Na jabłka
Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia
Na ciasto
W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Pod koniec dodać kakao i wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjeciu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.
Na roladę
Wierzch rolady nasączyć sokiem jabłkowym. Posmarować jabłkową nutella.Na wierzch wyłożyć prażone jabłka. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem