Cofnij

Meloncello

Składniki
  

  • ok 1 kg melon
  • 500 ml spirytusu 95%.
  • 1 kg cukru
  • 800 ml tłustego mleka 3.2 %
  • 200 ml słodkiej smietanki do sosów

Instrukcje
 

1 etap

  • Z melona wyciąć miąższ. Usunąć część z pestkami. Melona pociąć na kawałki, umieścić w słoiku i zalać spirytysem. Dokladnie zakręcić i odstawić do szafki kuchennej, w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co pare dni nalezy wstrząsnąć zawartością sloika.

2 etap

  • Do sporego garnka wsypać cukru i wlac mleko oraz smietankę. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac, przez 30 minut.Nie doprowadzac do wrzenia. Calkowicie wystudzić.
  • Owoce wyciagnąć ze spirytusu, odcedzić na sitku i rozdrobnić na puree blenderem. Nastepnie połączyć mleczny płyn, puree i spirytus. Całość przefiltrować przez gesta gaze odciskajac dokladnie puree melonowe.
  • Likier rozlać do wyparzonych butelek.
  • Butelkę z likierem, który bedziemy serwować przechowywać w zamrażarce. Przed rozlaniem wstrząsnąć