Ziemniaki ponakłuwac widelcem lub w kilku miejscach. Następnie za pomocą pędzla kuchennego nasmaowaćj je oliwą a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowane ziemniaki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec ziemniaki przez 45-50 minut aż skórka będzie lekko chrupiąca a środek miękki.
Wyjąć ziemniaki z piekarnika i lekko przestudzić aby móc je przekroić i wyjąć środek. Po przekrojeniu usunąć delikatnie środek łyżką, tak aby zostawić około 6-9 mm warstwę boczną, aby ziemniak pozostał w formie łódeczki.
Wczesniej przygotowanym nadzieniem grzybowym uzupełnić ziemniaczane łódeczki. Wstawić ziemniaczki ponownie do piekarnika i piec je przez 10 min.
Tak przygotowane ziemniaki posypać przed podaniem parmezanem i natką pietruszki