Cofnij

Zapiekane ziemniaki z nadzieniem grzybowym

Składniki
  

Na nadzienie

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej we wrzątku
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 średniej wilkości cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz

Na ziemniaki

  • 4-6 ziemniaków w zależności od ich wielkości przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

Instrukcje
 

Na nadzienie

  • Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smazyć kilka minut. Następnie dodać czosnek i namoczone grzyby z wodą. Dusić razem do odparowania płynu i powstania gęstej konsystencji

Na ziemniaki

  • Ziemniaki ponakłuwac widelcem lub w kilku miejscach. Następnie za pomocą pędzla kuchennego nasmaowaćj je oliwą a na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane ziemniaki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec ziemniaki przez 45-50 minut aż skórka będzie lekko chrupiąca a środek miękki.
  • Wyjąć ziemniaki z piekarnika i lekko przestudzić aby móc je przekroić i wyjąć środek. Po przekrojeniu usunąć delikatnie środek łyżką, tak aby zostawić około 6-9 mm warstwę boczną, aby ziemniak pozostał w formie łódeczki.
  • Wczesniej przygotowanym nadzieniem grzybowym uzupełnić ziemniaczane łódeczki. Wstawić ziemniaczki ponownie do piekarnika i piec je przez 10 min.
  • Tak przygotowane ziemniaki posypać przed podaniem parmezanem i natką pietruszki