Cofnij

Ajvar

Składniki
  

  • 8 czerwonych papryk przekrojonych na pół
  • 2 pomarańczowe papryki przekrojone na pół
  • 2 nieduże bakłażany pokrojone w plastry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała ostra papryka
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki winnego octu
  • 1 łyżeczka miodu lu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Warzywa lekko posmarować olejem, posypać solą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – papryki powinny leżeć skórą do góry. Piec przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach, ale nie całe spalone.
  • Wystudzone papryki obrać ze skóry.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Ja nie blenduję aż tak dokładnie, bo lubię czuć kawałki warzyw. W razie potrzeby dodać więcej soli, pieprzu lub jeszcze odrobinę octu. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na całą noc. Najlepszy jest taki na drugi dzień, jak smaki się dobrze przegryzą.