Cofnij

Pomidorowy pasztet z komosy ryżowej

Składniki
  

  • 300 g białej komosy ryżowej suchej, waga przed ugotowaniem
  • 180 g suszonych pomidorów
  • 100 ml oliwy po pomidorach
  • 3 duże łyżeczki łagodnej mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kolendry rozgniecionej w moździerzu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy rozgniecionej w moździerzu
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku roztartego w moździerzu
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru roztartego w moździerzu
  • 3 zabki czosnku przeciśniete przez praske
  • sól roztarta w moździerzu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tartego sera parmezan

Instrukcje
 

  • Komosę ryżową (quinoa) przepłukać i ugotowac w proporcjach jedna część komosy na dwie części wody. Wystudzić. Najlepiej to zrobić dzień wczesniej.
  • Nagrzać piekranik do temperatury 200 stopni.
  • W dużej misie blendera zmiksować ugotowaną wcześniej komosę z pozostałymi składnikami.
  • Foremkę keksowa wysmarować masłem. Przełożyc do niej masę.
  • Wstawić pasztet do piekarnika na 40- 60 minut
  • Gotowy pasztet odstawić w formie do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekorowałam podsmażonymi plastarmi pomidorów