skórka otarta z dwóch sparzonych gorąca woda pomarańczy
300gmaki tortowej przesianej rpzez sitko
2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na lustrzaną polewę
350gczekolady białej posiekanej
150mlwody
300gcukru
200gmleka skondensowanego słodzonego
20gżelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
barwnik spożywczy w żelu
Instrukcje
Na ciasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
W misie miksera umieścić tartą marchew. Dodać jaja i cukier, dobrze ubić. Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywająć ubijania. W następnej kolejności dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodac tarta skórke pomarańczy. Wymieszac delikatnie i wylać do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez 45 min.
Wystudzić na kratce i zimne wstawić do zamrażarki na całą noc. Do zmarażarki wstawić tylko w przypadku, robienia lustrzanej polewy. W innym przypadku nie ma takiej potrzeby. Możecie ciasto posypać cukrem pudrem, czy zrobić lukier
Na lustrzaną polewę
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Jeśli używacie żelatyny w listkach
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowany