Cofnij

Ciasto marchewkowe z polewą lustrzaną

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
4 godziny
Łączny czas 5 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

Na ciasto

  • 300 g drobno tartej marchewki
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 200 g białego drobnego cukru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z dwóch sparzonych gorąca woda pomarańczy
  • 300 g maki tortowej przesianej rpzez sitko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na lustrzaną polewę

  • 350 g czekolady białej posiekanej
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
  • barwnik spożywczy w żelu

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • W misie miksera umieścić tartą marchew. Dodać jaja i cukier, dobrze ubić. Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywająć ubijania. W następnej kolejności dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodac tarta skórke pomarańczy. Wymieszac delikatnie i wylać do formy.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez 45 min.
  • Wystudzić na kratce i zimne wstawić do zamrażarki na całą noc. Do zmarażarki wstawić tylko w przypadku, robienia lustrzanej polewy. W innym przypadku nie ma takiej potrzeby. Możecie ciasto posypać cukrem pudrem, czy zrobić lukier

Na lustrzaną polewę

  • Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Jeśli używacie żelatyny w listkach
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowany
Słowo kluczowe ciasta, królik na słodko, marchew