Cofnij

Buraczkowa z fasolą

Składniki
  

  • 1 duży pęczek botwiny ok 5 buraków liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki
  • 3 marchewki pokrojone w plastry
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
  • 200 gr fasoli szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 puszka białej fasoli cannellini odsączonej z płynu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • kwaśna śmietana

Instrukcje
 

  • W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut ( bez fasoli cannelini)
  • Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 45 min. Na koniec dodać fasolę z puszki, poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.