Cofnij

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na ziemniaki

  • 3 żredniej wilekości ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy opcjonalnie
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku

Na twarożek

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 pęczek rzodkiewek pokrojonych w drobną kostkę
  • garść drobno posiekanego szczypioru
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 4 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę

Instrukcje
 

Na twarożek

  • W dużej misce umieścić twaróg i rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Na ziemniaki

  • Ziemniaków nie obierać ze skórki, dobrze tylko umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, posmarować olejem i posypać solą i pieprzem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 C. Piec do miękkości. Od czasu do czasu sprawdzac widelcem.
  • Połówki ziemniaków podawać z twarożkiem i koperkiem
Słowo kluczowe Królik dba o linię, szybki obiad, twaróg, ziemniaki