Cofnij

Dorsz w pomidorach

Składniki
  

Na dorsza

  • 2 łyzka masła
  • 2 dymki młode szczypiorki z cebulką
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 4 filety z dorsza po ok. 150 g
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych pomidory przekrojone na pół
  • 1 pomarańcza kiszona podzielona na częsci

Na bataty hasselback

  • 4 średniej wielkości bataty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i czarny pieprz

Instrukcje
 

Na dorsza

  • Na patelni, na masle zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać czosnek i chwilę razem podusić. Dodać pomidorki koktajlowe, brązowy cukier, sos sojowy i listki tymianku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.Wrzucić kiszone cząstki pomarańczy. Do sosu pomidorowego włożyć filety dorsza doprawione solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.

Na bataty hasselback

  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ponacinać 2 – 3 mm paski. Uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. Ponacinać tak wszyskie bataty i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać olejem. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez ok 40 min