Cofnij

Ciasto kawowe z bezową pianką

Składniki
  

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • dodatkowo
  • 1/2 szklanki espresso lub kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 2 puszki karmelu ok 1300 gr
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek normalnej żelatyny
  • 600 ml śmietany kremówki

SKŁADNIKI NA BEZOWĄ PIANKĘ:

  • 9 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 7 listków żelatyny
  • sok pomarańczowy 1/4 szklanki

Instrukcje
 

PRZEPIS NA BISZKOPT:

  • Blachę ( wymiary 25 x 36 cm ) dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
  • Następnie przesiać mąkę i kakao do miski. Do miski miksera dodać białka i ubijać z odrobiną soli do sztywności. Na tym etapie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Pod koniec dodać żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do blachy i piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut. Wystudzić.
  • Wystudzony biszkopt nasączyć kawą i następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki

PRZEPIS NA KREM KAWOWY:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera umieścić karmel i zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodawać po łyżce kawy rozpuszczalnej. W międzyczasie ubić w osobnej misce śmietanę. Do masy kawowej dodawać partiami śmietanę. Ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę. Mus kawowy wylać na biszkopt posmarowany dżemem. Wstawić do lodówki do stężenia.

PRZEPIS NA BEZOWĄ PIANKĘ:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijając nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca. Pod koniec dodać sok z pomarańczy
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na kawowy mus i wstawić do stężenia do lodówki