Cofnij

Szakszuka z owocami morza

Składniki
  

  • 1/2 pora
  • 7 winnych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 5 jaj
  • 250 g gotowane małże
  • 600 g pomidorów w puszcze
  • 1 łyżka pasty tagine niekoniecznie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz, czerwona papryka wędzona, kmin rzymski mielony, gałka muszkatołowa majeranek
  • olej
  • 1/2 szklanki mrozonego groszku

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Posolić, dodać czosnek i dusić przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Dodać przyprawy i dusić razem kilka minut. Następnie dodać pomidory z puszki. Przemieszać z papryką i dodać winne pomidorki. Dusić do miękkości papryki. W razie koniecznoście dodać więcej przypraw i wędzoną paprykę w proszku. Wrzucić mrożony gorszek i dusic razem z warzywami, kolejne kilka minut. Dodać gotowane mięso małży. Jeśli nie macie, możecie zastąpić dowolnymi owocami morza. Dodać pastę tagine. Możecie ją sobie odpuścić, ja po prostu bardzo ja lubię w tym daniu, ale nie bedzie tragedii, jak ją pominiecie. W warzywach robić wgłębienia i w każdez nich wbić po jednym jajku. Jajka dusić w pomidorach do momentu ścięcia jajek.