1łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
oliwa
Na sos pomidorowy
400gświeżychdojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
1mała cebula pokrojona w kostkę
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa
po szczypcie solipieprzu oraz cukru
1łyżeczka ziół prowansalskich
Na nadzienie pieczarkowe
200grbrązowych pieczarek pokrojonych w grubsza kostkę
1/2cebuli pokrojonej w kostkę
sólpieprz, zioła prowansalskie
2ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
2łyzki masła
dodatkowo
6plastrów szynki parmeńskiej porwanej na mniejsze kawałki
2kulki wędzonej mozarellimożecie uzyć innego sera
Instrukcje
Na ciasto
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto umieścić na blacie lub stolnicy. Chwilę wyrobić. Rozwałkować. Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm. Każdy placuszek rpzesmarować sosem pomidorowym. Połozyć kawałek szynki, mozarelli i farszu pieczarkowego. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą. Odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Można piec korzystając z kamienia do pizzy
Na sos pomidorowy
Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
Na pieczarki
Na patelni z ropuszczonym masłem podsmażyć cebule z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i zrobic mini calzone