2½kgjabłek obranychbez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
400gcukru
8tabliczek białej czekolady
2łyżeczki pasty waniliowej
Na ciasto drożdzowe
3,5szklanki mąki pszennej
12gdrożdży suchych
1jajko
80gcukru
3/4szklanki mlekaletniego
3/4szklanki puree z dyni
50gmasłaroztopionego
1/4łyżeczki soli
Dodatkowo:
1jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekado posmarowania
2jabłka pokrojone w plasterki
Instrukcje
Na krem jabłkowy
Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Na ciasto drożdzowe
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego kremu jabłkowego i plasterki jabłka. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Słowo kluczowe ciasta, drożdżówki, jabłka, kremy, królik na słodko