Cofnij

Bakłażan z grzybowym kuskusem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 3 bakłażany
  • 150 g dużego kuskusu perłowego
  • 250 g pieczarek
  • 20 g suszonych grzybów dzień wczesniej namoczonych we wrzątku
  • 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • sól pieprz
  • olej do smarowania bakłażana

Instrukcje
 

  • Kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i chwilę razem przesmażyć.Posolić, dodać czosnek. Cebulę zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć razem kilka minut. Na patelnię dodać suszone grzyby razem z wodą, w której sie moczyły. Dusic razem do miękkości grzybów i odparowania nadmiaru płynu. Nadzienie grzybowe połączyć z kusksusem na patelni i dobrze wynieszać.
  • Międzyczasie przekroic na pół bakłażany, ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 Cna ok 40 min. Bakłażana podawać z kuskusem. U mnie dodatkowo były pomidorki z patelni
Słowo kluczowe bakłażan, grzyby, Królik dba o linię