1łyżka olejupotrzebna do gotowania, zeby kluski się ze sobą nie sklejały
dodatkowo
3łyzki masła
pęczek szałwi
płatki parmezanu
Instrukcje
Na kluski
Marchew umiescić w blenderze i zmiksować na puree. W trakcie miksowania dodać jedno jajko i jeszcze chwilę blendować. Przełożyć do większego pojemnika, dodać czosnek i przyprawy oraz szczyptę soli. Wsypać makę i dobrze wyrobić. Kluski gotować wrzucając na wrzątek z olejem. Kluski gotowac tak jak te łyżka kladzione. Gotowac ze 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyzką cedzakową i odkładać na talerz
Na masło szałwiowe
Na patelni roztopić . Na roztopione masło wrzucic listki szałwi i smażyć. Gdy zrobią się chrupiące, można z ognia ściągnąc patelnię.Pilnować zeby się nie przypaliło
Kluski podawać polane masłem i posypane parmezanem
Słowo kluczowe dania mączne, dania wegetariańskie, kluski, marchew, marchewka