Cofnij

Kurczak w sosie z brokułami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowanslaskich
  • sól pieprz
  • mąka pszenna do obtaczania
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • nac pietruszki
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanka
  • sos chrzanowy lub chrzan do smaku

Instrukcje
 

  • Piersi z kurczaka pokroić na cieńsze filety i lekko rozbić tłuczkiem. Pierś doprawić solą, pieprzem i posypac ziołami prowansalskimi. Odstawić na godzinę.
  • Brokuła podzielić na różyczki. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w mące z obu stron.Na patelnię dodać olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać obtoczone w mące kawałki kurczaka. Mięso smażyć w dwóch lub trzech turach. Obsmażone na złoto mięso przełożyć na talerz. Na tłuszcz po smażeniu piersi wrzucić brokuła i przesmażyć. Do podsmażonego brokuła dodać czosnek. Zalać bulionem i gotowac ok 3 minuty. Do brokuła dodac wcześniej podsmażoną pierś i gotować około 5 minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać sos chrzanowy lub chrzan do smaku.
Słowo kluczowe brokuły, dania mięsne, pierś z kurczaka